Les:
Lekker in je lijf

Wat gebeurt waar?

Bekijk het filmpje. Sleep daarna de puberveranderingen naar de juiste plek op het (juiste) lichaam. Wat gebeurt waar?
Let op: sommige veranderingen kunnen op meerdere lichaamsdelen voorkomen!
Meer zweten
Vet haar
Ongesteld
Puistjes
Wit slijm
Haargroei
Bekijk hier het
filmpje over jongens
Bekijk hier het
filmpje over meisjes
Groei!
Je klinkt
anders
Wisselend
humeur
Je wordt
misschien verliefd
Zaadlozing
Meer zweten

Als je gaat puberen, beginnen bij jongens en bij meisjes de zweetklieren onder de oksels te werken. Je gaat dus meer zweten.

Vet haar

Dat je haar sneller vet wordt, is ook iets wat bij de puberteit hoort, helaas. Dat gebeurt bij jongens en bij meisjes. Vaker wassen is niet slim, dat maakt het alleen maar erger!

Ongesteld

Eens per vier weken ‘springt’ een eitje van je eierstokken naar de baarmoeder. Als het eitje niet bevrucht wordt, breekt je lichaam het eitje en het slijmvlies in de baarmoeder af. Je wordt dan ongesteld.

Puistjes

Door de hormonen maakt je lichaam meer talg aan. Dat kan bij jongens en meisjes voor puistjes zorgen. Vooral op je gezicht, maar soms ook op je rug of op je schouders.

Wit slijm

De wand van je vagina en je baarmoederhals maken vocht en slijm aan om de vagina te reinigen en om afvalstoffen af te voeren. Soms komt daarvan iets naar buiten. Dat is normaal!

Groei

Je lichaam groeit op sommige plekken ineens iets harder. Jongens krijgen vaak snel grotere voeten en een grotere piemel. Meisjes krijgen bredere heupen en hun borsten beginnen te groeien.

Je klinkt anders

Jongens krijgen tijdens de puberteit ‘de baard in de keel’, zoals dat heet. Hun stem wordt dan lager.

Wisselend humeur

Hormonen zorgen er bij jongens en meisjes voor dat je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende heel boos of verdrietig.

Je wordt misschien verliefd

Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je anders naar anderen gaat kijken. Je kunt verliefd worden en misschien aan seks gaan denken. Dat geldt natuurlijk voor jongens en voor meisjes.

Zaadlozing

Als jongen kun je een zaadlozing krijgen. Dat kan ook ’s nachts gebeuren, zelfs als je niet aan seks denkt of erover droomt. Dan noemen we het een ‘natte droom’.

Haargroei

Bij jongens en meisjes begint haar te groeien onder je oksels, in de schaamstreek (schaamhaar) en op je benen. Bij jongens groeit ook haar in het gezicht. Kijk maar eens naar dit filmpje.